فهرست مطالب

مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی - سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 55، تابستان 1401)

فصلنامه مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 55، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی پایا*، حسین ابراهیم آبادی صفحات 9-48
    درباره آینده دانشگاه ها بسیار نوشته اند و از این پس نیز می توان انتظار داشت که اصحاب نظر در این عرصه مهم آرای خود را به نیت تاثیرگذاری در اذهان عمومی و به خصوص مسیولان و تصمیم گیران به جامعه عرضه کنند. در این مقاله کوشش شده از جنبه هایی که احیانا کمتر از سوی دیگر محققان بدان توجه شده است به مسیله آینده دانشگاه ها پرداخته شود. در آنچه در پی می آید، پس از مقدمه ای کوتاه، که به یکی از مسایل مهم در باب آینده نظام های آموزشی، یعنی تحولات مفهومی و دگرگونی های بافت فرهنگی و اجتماعی و تغییرات فناوری و آموزش عالی اشاره دارد، به مسیله زوال الگوهای کنونی دانشگاه ها پرداخته شده است؛ سپس از تاثیراتی که فناوری های نوظهور بر شیوه های آموزش و فراگیری در آینده خواهند داشت سخن به میان آمده است؛ و در پایان، توضیحاتی درباره آینده دانشگاه و نظام دانشگاهی در ایران داده شده و به شروطی اشاره شده است که برای بقای این نظام می باید تحقق یابد.
    کلیدواژگان: دانشگاه، آینده، نظام های آموزشی
  • محسن طاهری دمنه*، علی ذاکری، ابوالفضل اسدنیا صفحه 86

    حرکت از فضای رشتگی به سمت گفتمان های میان رشته ای با تمرکز بر حل مسایل واقعی، به یک روند مهم در آموزش عالی تبدیل شده و نسل های آتی دانشگاه ها به سمت میان رشته ای شدن پیش خواهند رفت. در این میان مطالعات نظام مند آینده ها یا آینده پژوهی نیز مورد توجه دانشگاهیان در رشته های مختلف قرار گرفته است. در این مقاله به منظور بررسی جایگاه مطالعات آینده پژوهانه در حوزه های دانشی گوناگون و با استفاده از روش فراتحلیل کیفی، به بررسی اندازه و پراکندگی ورود حوزه های دانشگاهی مختلف به بحث آینده پژوهی پرداخته شده است. بدین جهت در مجموع 737 مقاله علمی، که توسط دانشگاهیان رشته های مختلف و با محوریت آینده پژوهی در ایران به چاپ رسیده اند، جمع آوری و در 19 حوزه کلی و 350 حوزه فرعی دسته بندی شدند. این دسته بندی ملاک فراتحلیل موضوعی مقالات در زمینه آینده پژوهی است که نشان می دهد در حوزه های برنامه ریزی جغرافیایی، «امنیت» و «آینده نگاری سازمانی» به ترتیب بیشترین میزان فعالیت و در حوزه های ورزش، «مطالعات زنان» و «آینده حرفه»، کمترین میزان فعالیت در زمینه آینده پژوهی را داشته اند. نتایج این مقاله تراز خوبی برای مشخص کردن خلا های پژوهشی در زمینه آینده پژوهی است و همچنین نقاط ضعف فعالیت های میان رشته ای در این حوزه را آشکار می سازد.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، میان رشتگی، فراتحلیل، بررسی انتقادی، ایران
  • محمد حسینی مقدم*، مهرداد حمیدی صفحات 87-122
    پیچیدگی روزافزون حاکم بر مسایل اکنون و آینده جهان، درهم تنیدگی و به هم پیوستگی حوزه های موضوعی، تنوع نقش آفرینان و موقعیت های شکل دهنده به این مسایل از هنجارها و رویه های معمول جهان امروز است. این تحولات موجب توسعه دانش های میان رشته ای در نهادهای علمی و فناورانه و تبدیل آن ها به روندهای جهان شمول سیاست گذاری علم، فناوری و نوآوری شده است. موضوعاتی ازقبیل تغییرات آب و هوا، آلودگی های زیست محیطی، افزایش طول عمر و پیری جوامع، فقر جهانی، بحران های مالی بین المللی، بیماری های عالمگیر، تروریسم، اعتیاد و بی عدالتی از جمله مسایلی است که تدبیر، اندیشه ورزی و آینده نگری آن ها از حوزه و توان تخصص های فردی خارج بوده و نیازمند هم اندیشی، گفت وگو و همکاری حوزه های تخصصی متفاوت است. با توجه به این نکات، پرسش اصلی این مقاله آن است که در آینده کدام سناریوها می توانند باعث پیشرفت دانش های میان رشته ای در دانشگاه های علوم پزشکی کشور شوند؟ روش های استفاده شده در این مقاله عبارت اند از: مطالعات اسنادی، پانل خبرگان، ذهن انگیزی و تحلیل لایه لایه علت ها. دستاوردهای مقاله عبارت اند از: نخست، دانش های میان رشته ای در پاسخ به مسایل پیچیده که در زمان اکنون و آینده ریشه دارد، هویت پیدا می کنند؛ دوم، توسعه میان رشته ای ها در علوم پزشکی نیازمند فرایند توسعه هم زمان از بالا به پایین و از پایین به بالای نظام خط مشی گذاری و اقدام در اجتماعات علمی علوم پزشکی است؛ سوم، ساخت آینده مطلوب توسعه دانش های میان رشته ای در علوم پزشکی کشور مستلزم توجه به واقعیت های شکل دهنده به موضوع در لایه های متفاوت عینی تا ذهنی است و براین اساس، به رویکردها، برنامه ها و اقدامات کوتاه مدت تا بلندمدت برای ساخت عینیت ها و ذهنیت های مرتبط نیاز است.
    کلیدواژگان: میان رشته ای، آینده پژوهی، پیچیدگی، علوم پزشکی، مشارکت پذیری
  • احد رضایان*، احسان مرزبان، علی حسین رضایان، مصطفی مرزبان صفحات 123-155
    هدف از این مقاله، شناسایی و تعیین عوامل کلیدی، روندهای نوظهور و نیروهای پیشران در مسیر تدوین آیین نامه ارتقای مرتبه اعضای هییت علمی دانشگاه ها و ارزیابی روابط ساختاری میان عوامل و مولفه های کلیدی در افق 1414 است. برای این منظور با تکیه بر روش شناسی آمیخته و بهره گیری از ابزارهای مرور ادبیات، مصاحبه، ماتریس تحلیل آثار متقاطع، نرم افزار میک مک و پنل خبرگان، ضمن احصای مجموعه ای جامع از عوامل اثرگذار، مولفه های کلیدی شناسایی و روابط اثرگذاری و اثرپذیری میان آن ها به لحاظ ساختاری تحلیل شده است. درنتیجه، پنج نیروی «گفتمان حاکم بر آموزش عالی در ایران»، «انتظار جامعه (صنعت، بازار و دولت) از آموزش عالی»، «اقتصاد آموزش عالی»، «رقابتی و بین المللی شدن آموزش عالی» و «چالش های نوظهور و توسعه علوم میان و فرارشته ای» به عنوان پیشران های تغییر در موضوع مقاله احصا گردیده و تاثیر و نقش هریک در آینده نظام ارتقای اعضای هییت علمی تبیین شده است. براین اساس، ارتقای ویرایش های آینده این آیین نامه، نیازمند همگامی با نیروهای پیشران شناسایی شده، لحاظ پیچیدگی های ساختاری میان عوامل کلیدی موثر و انطباق با تحولات محیط اجتماعی، اقتصادی و سیاسی از طریق اتخاذ رویکردهای میان رشته ای و آینده نگر آن هاست.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، آیین نامه ارتقا، آینده پژوهی، تحلیل آثار متقاطع، نیروی پیشران
  • جواد شهولی کوه شوری*، احمدرضا عسکری، رسول نظری، امیررضا نقش صفحات 157-193
    علوم ورزشی و آینده پژوهی هردو به عنوان حوزه ای میان رشته ای در جهان مطرح شده اند. یکی از حوزه هایی که به موازات این دو رشد کرده است و اثر محسوس و بنیادینی بر آن ها گذاشته و نیز از آن ها تاثیر پذیرفته است، مطالعات بین رشته ای یا فرارشته ای است. تحقیقات میان رشته ای، به ویژه در زمینه ورزش، که در کنار ماهیت سلامت محوری اش اهداف بلندپروازانه ای نیز دارد، بسیار مهم اند. ازاین رو، در این مقاله با به کارگیری ابزار سناریو به عنوان یکی از روش های آینده پژوهی، یک راهروی استراتژی برای توسعه ورزش دانشگاهی ایران در افق 1414 پدید آمده است. ورزش در دانشگاه ها شکل نهادی فرایند تربیت بدنی برای زندگی سالم و فعال است. مشارکت کنندگان مقاله تحلیلی و اکتشافی حاضر شامل 34 نفر از ذی نفعان داخلی و خارجی ورزش دانشگاهی ایران بودند که براساس نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. گردآوری داده ها با مصاحبه و پرسش نامه باز صورت گرفت. براساس یافته ها، تحلیل 30 عامل اصلی به دست آمده درنهایت منجر به دو عدم قطعیت کلیدی «پیوستن به جنبش جهانی ورزش» و «نظام مندی فعالیت جسمانی پایدار» شد که اساس توسعه چهار سناریو با اسامی دماوند، تفاخر، روز از نو و فیزیک، قرار گرفتند. به منظور توسعه ورزش دانشگاهی ایران، باید سیاست های مجزا در قسمت های مختلف ورزش دانشگاهی بر مبنای نظام مندی فعالیت های جسمانی پایدار، تدوین شود.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، آینده پژوهی، عدم قطعیت، سناریونگاری، ورزش دانشگاهی
  • آرمان خالدی*، رضا اسدی فرد، علی شجاعتی، جلیل غریبی صفحات 195-226
    ماهیت مشاغل در آینده به واسطه روندها و تغییر و تحولات سطح جامعه با امروز متفاوت هستند. بنابراین، نمی توان انتظار داشت که نیروی انسانی ای که برای مشاغل گذشته آموزش دیده اند، پتانسیل ایفای نقش در مشاغل جدید و نوظهور آینده را داشته باشند. دراین بین، مشاغل بخش کشاورزی به عنوان یکی از بخش های دارای توان اشتغال زایی بالا نیز تحت تاثیر روندهای تحول آفرین تغییر خواهند کرد. ازاین رو، مقاله حاضر به دنبال آینده پژوهی مشاغل بخش کشاورزی است. برای این هدف، از رویکرد کیفی پیمایش محیطی به عنوان روش اکتشافی در آینده پژوهی استفاده شده است. در این راستا، با استفاده از بررسی اسناد و گزارش ها و همچنین شناسایی سیزده متخصص در حوزه های مختلف کشاورزی به خصوص پژوهش، برنامه ریزی و سیاست گذاری مشاغل کشاورزی به روش گلوله برفی و مصاحبه با آن ها، فهرست روندهای تحول آفرین آینده و همچنین تاثیر آن بر مشاغل این بخش تحلیل شد. درمجموع، نتایج مقاله نشان می دهد که از یک طرف، روندهایی مانند کاهش توان اقتصادی و کوچک شدن زمین های کشاورزی و متعاقب آن افزایش ریسک فعالیت های کشاورزی بر اشتغال حوزه کشاورزی تاثیر منفی دارند و از طرف دیگر، روند افزایش جمعیت و ضروری بودن تولیدات کشاورزی برای جامعه عواملی هستند که به خودی خود قدرت قابل توجهی برای مقابله با این عوامل و افزایش تقاضای مشاغل کشاورزی دارند. برایند این عوامل نهایتا سبب ظهور مشاغل مبتنی بر محصولاتی با حاشیه سود بالاتر و دانش بنیان و تمرکز بر کسب وکارهای کاهش یا بازیابی ضایعات خواهد شد.
    کلیدواژگان: روندهای آینده، اشتغال کشاورزی، پیمایش محیطی
  • رضا منیعی*، حامد کمالی صفحات 227-250

    موضوع اصلی آینده پژوهی آموزش عالی، شناسایی نظام مند نیروها و پیشران های تغییر، فرصت ها و تهدیدهای ناشی از تغییرات، خلق چشم اندازها و آینده مطلوب برای آموزش عالی و تدوین راهبردها و اقدام های موثر برای دستیابی به آن است. ازاین رو، این مقاله به منظور فراتحلیل مطالعات میز آینده پژوهی آموزش عالی به عنوان یک مصداق تجربی از مطالعات آینده پژوهی آموزش عالی در ایران نوشته شده است. برای این منظور با روش فراتحلیل کیفی به تحلیل و یکپارچه سازی این مطالعات با رویکرد جامع (کمی و کیفی) در دو بعد شکلی و محتوایی پرداخته شد. یافته ها در بعد شکلی تداوم و استمرار مطالعات میز در سال های مختلف را با مشارکت متنوع ذی نفعان درونی و اجتماعی آموزش عالی در سطوح مختلف نشان می دهد. در بعد محتوایی، مطالعات میز بر پنج مقوله موضوعی شامل مدیریت و برنامه ریزی اثربخش در آموزش عالی، ارزشیابی و کیفیت دانشگاه ها و موسسه های پژوهشی، برنامه درسی و یادگیری دانشگاهی، فناوری اطلاعات و ارتباطات و فضای مجازی در آموزش عالی، و اقتصاد آموزش عالی و دانشگاه متمرکز بوده است که ذیل هر یک از مقولات براساس شرایط و اقتضایات، مسایل دارای اولویت انتخاب، و در یک رویکرد میان رشتگی با رجوع به نخبگان و بحث کانونی آینده پژوهی شده است. دستاوردهای این مطالعات می تواند در عرصه سیاست ورزی و دانش ورزی در بافتی میان رشتگی مورد توجه و استفاده دانشگاهیان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، آینده پژوهی، میز آینده پژوهی آموزش عالی
|
  • A. Paya *, H. Ebrahimabadi Pages 9-48
    Much has been written about the future of universities. One can safely assume that experts will continue to present their views concerning this important issue in a bid to inform and enlighten policymakers as well as the public. In this paper, we try to deal with some aspects of the future of universities not much discussed by other researchers. Following a brief introduction to one of the important issues related to the higher education systems, i.e., the issue of conceptual changes, developments in the social and cultural contexts, and technological advances all in relation to higher education, we turn our attention to the problem of the decline of current models of university. We next discuss the impact of emergent (NBIC) technologies on the modes of teaching in future. In the last section we provide our own account of the future of the university in Iran and highlight some of the conditions necessary for its realization.
    Keywords: university of the future, decline of current models of university, Zombie Universities, NBIC technologies, future of the university in Iran
  • M. Taheri Demneh *, A. Zackery, A. Asadnia Page 86

    The movement from intra-disciplinary toward inter-disciplinary approaches by focusing on real-world problems is a growing trend in higher education. Thus, next generation universities will move toward inter-disciplinary discourses. In the meantime, systematic studies of futures or futures studies have also been considered by academics in various fields. In this qualitative meta-synthesis, an attempt is made to investigate the status of future-oriented studies in various disciplines in order to map the distribution these studies. Through a rigorous selection process, 737 articles were chosen and categorized into 19 main categories and 350 secondary categories which were correspondingly classified under more detailed sub-categories. The results indicate that geographical planning, security, and corporate foresight have had the highest application of futures studies. By contrast, sports, women’s studies and futures of professions had the lowest number of articles.  This paper highlights the conspicuous gaps in future-oriented interdisciplinary researches along with their strength and weaknesses.

    Keywords: Futures Studies, Interdisciplinary, meta-synthesis. Iran
  • M. Hoseini Moghadam *, M. Hamidi Pages 87-122
    With the growing complexity of current and future world issues, the interconnectedness and, interdependence of thematic areas has become one of the shared norms and practices today. This also has led to the development of interdisciplinary studies in scientific and technological institutions and has become one of the universal trends of policy-making in science, technology and, innovation domains. Climate change, environmental pollution, the steady increase in longevity and aging of societies, global poverty, international financial crises, global diseases, terrorism, addiction and injustice are some of the topics whose foresight is beyond the power of individual and requires thinking, dialogue and cooperation in different specialized fields. The main question is: Which future scenarios can lead to the development of interdisciplinary studies in Iran’s medical universities? Documentary studies, expert panels and brainstorming are some of the methods applied in this research. The findings include: first, interdisciplinary knowledge is identified in response to complex social issues rooted in the present and the future; second, the development of interdisciplinarity in medical sciences requires a process of simultaneous top-down and bottom-up development; third, building a preferable future for the development of interdisciplinary knowledge in Iran's medical sciences involves attention to the facts that shape the subject at different levels from objective to subjective, and, therefore, a range of short-term to long-term approaches, plans and actions to build objectivity and related mindsets.
    Keywords: Interdisciplinary, Future Research, complexity, medical sciences, Participation
  • A. Rezayan *, E. Marzban, A.H. Rezayan, M. Marzban Pages 123-155
    The purpose of this study is to identify and determine key factors, emerging trends and driving forces in the development of future faculty promotion regulations (FPR) and evaluate the structural relationship between key factors over the Horizon 2035. For this purpose, relying on a mixed methodology and using the literature review, interviews, the cross-impact analysis matrix, MicMac software and expert panels, key factors are identified and the relationship of influence and dependence between them are structurally analyzed. As a result, five forces including "Discourse governing higher education in Iran", "Society (industry, market and government) expectation of higher education", "Economics of higher education", "Competitiveness and internationalization of higher education" and "Emerging challenges and development of Interdisciplinary sciences" are considered as drivers of change in the subject of research and the function and influence of each in the future of the faculty promotion system is explained. Accordingly, upgrading future editions of FPR requires alignment with the identified drivers, considering structural complexities between key factors and adapting to changes in the social, economic and political environment through interdisciplinary and futuristic approaches.
    Keywords: higher education, promotion regulations, cross impact analysis, Futures Studies, driving forces
  • J. Shahvali Kohshouri *, A.R. Askari, R. Nazari, A.R. Naghsh Pages 157-193
    Sports science and future studies have both emerged as an interdisciplinary field in the world. Interdisciplinary studies is one of the areas that has grown in parallel with these two, and have had a tangible and fundamental impact on them and have been influenced by them. Interdisciplinary research is very important, especially in the field of sports, which has ambitious goals in addition to its health-oriented nature. Therefore, a strategic corridor for the development of Iranian university sports was emerged in this article, by using the scenario tool as one of the future research methods. Exercises in universities are an institutional form of the physical education trend for a healthy and active life. The participants of the present analytical and exploratory study included 34 domestic and foreign individuals interested in Iranian university sports who were selected based on the purposive sampling. Data were collected through interviews and open questionnaires. Based on the findings, analysis of 30 main factors eventually led to production of two key uncertainties of "joining the global sports movement" and "systematization of sustained physical activity", which became the basis for the development of four scenarios named Damavand, Tafakhr, Rooz-az-No and physics. In order to develop the Iranian university sports, separate policies should be developed in different domains of university sports based on sustainable physical activities.
    Keywords: higher education, Futures Studies, Uncertainty, Scenario, University Sports
  • A. Khaledi *, R. Asadifard, A. Shojaati, J. Gharibi Pages 195-226
    The nature of future jobs will be different from what we have today, due to trends and changes in the society. Therefore, one cannot expect trained human resources in past jobs to have the potential to play a role in new and emerging jobs in the future. Meanwhile, as one of the sectors with high employment potential, the agricultural sector will also see job changes under the influence of transformative trends. Therefore, the present research seeks to conduct a future study of agricultural jobs. For this purpose, the qualitative approach of environmental scanning has been used as a method. In this process, apart from reviewing documents and reports, 13 experts selected by snowball sampling from different fields of agriculture familiar with training and development of agricultural jobs were also interviewed. The value of the agreement coefficient between the evaluators (Cohen’s Kappa) was sufficient. Overall, the results indicate that on the one hand, trends such as reducing economic potential and shrinking agricultural land and consequently increasing the risk of agricultural activities have had negative impacts on employment. On the other hand, trends of increasing population and the necessity of agricultural products for society are factors with significant potential to curb the decline in demand for agricultural jobs. The outcome of these factors will eventually lead to the emergence of jobs based on higher-profit, knowledge-based products, and focus on waste reduction or business recovery.
    Keywords: Future trends, agricultural jobs, Environmental Scanning
  • R. Maniee *, H. Kamali Pages 227-250

    The main theme of futures studies in higher education is the systematic identification of the forces and drivers of change, opportunities and threats of change, designing a vision and a favorable future for higher education and an effective university, and designing effective strategies and actions to achieve a desirable future. Therefore, this study was conducted to outline the studies of higher education futures studies desks located in the Institute for Research and Planning in Higher Education during (2014 to 2021) as a systematic manifestation of higher education futures studies in Iran. For this purpose, the qualitative meta-analysis method was used to analyze and integrate these studies with a comprehensive approach (quantitative and qualitative) in both form and content dimensions. Findings in the form of evidence indicate the continuation of desk studies in different years and the participation of a diverse range of stakeholders from the scientific and managerial body of universities and higher education and research Institutions. On the other hand, in the content dimension of desk studies in eight thematic categories including management and effectiveness of higher education, higher education planning, evaluation and quality of higher education, university curriculum and learning, information and communication technology and cyberspace in higher education, economics of higher education , And the internationalization of higher education has been done that under each of the categories, according to the conditions and requirements of the country, priority issues have been selected and studied in an interdisciplinary approach.

    Keywords: higher education, Futures Studies, Higher Education Futures Studies Desk, Policy Studies